top of page

Καλοκαιρινές διακοπές με παιδιά: οδηγός επιβίωσης


Τα σχολεία τελείωσαν και καλωσορίζουμε το καλοκαιράκι! Μπορεί τα παιδιά να είναι ενθουσιασμένα με την τελευταία μέρα του σχολείου αλλά πολλοί γονείς αγχώνονται σχετικά με το πώς θα απασχολήσουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών. Πώς μπορεί να γίνει πιο εύκολη η μετάβαση από μια γεμάτη σχολική χρονιά στις πιο χαλαρές μέρες του καλοκαιριού;

  • Καλοκαιρινή λίστα

Καθίστε μαζί με τα παιδιά να καταγράψετε/ζωγραφίσετε πράγματα που θα ήθελαν να κάνετε μέσα στις διακοπές. Καλό είναι να φροντίσετε να μην είναι κάτι εντελώς παράλογο, ώστε να μπορέσετε να το κανονίσετε. Μην ξεχάσετε να γράψετε κι εσείς τί επιθυμείτε και να το πραγματοποιήσετε.

  • Κάντε την καθημερινότητα πιο διασκεδαστική

Πολλές φορές τα παιδιά βαριούνται μέσα στο σπίτι ειδικά όταν έχετε να κάνετε δουλειές του σπιτιού. Θα μπορούσατε όμως να τα συμπεριλάβετε κι εκείνα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να έχετε μια φορά την εβδομάδα μια θεματική βραδιά και να μαγειρεύετε μαζί αναλόγως αφού ψωνίσετε παρέα τα υλικά.

  • Φυσική άσκηση

Το καλοκαίρι τα παιδιά έχουν αρκετό χρόνο για να δοκιμάσουν νέες αθλητικές δραστηριότητες. Οι επιλογές είναι πολλές και σίγουρα θα διασκεδάσουν και θα κοινωνικοποιηθούν. Θα μπορούσατε κι εσείς να γίνετε πιο ενεργοί μαζί με τα παιδιά, να πάτε βόλτες, να παίξετε ένα άθλημα παρέα ή να οργανώσετε ένα κυνήγι θησαυρού σε εξωτερικό χώρο.

  • Οργάνωση διαβάσματος

Καλό είναι να οργανώσετε από νωρίς το διάβασμα που θα έχουν τα παιδιά μέσα στο καλοκαίρι. Προσπαθήστε να τους δώσετε κίνητρα και να το κάνετε όσο πιο δασκεδαστικό γίνεται.

  • Ρουτίνα

Πολλές φορές το πρόγραμμα των παιδιών μέσα στο καλοκαίρι αλλάζει, αλλά αυτό δε σημαίνει οτι χρειάζεται να ξεχάσετε την αξία της ρουτίνας. Μπορείτε απλά να την προσαρμόσετε στους καλοκαιρινούς ρυθμούς. Ακόμη και οι μικροδουλειές του σπιτιού που μπορεί να κάνουν τα παιδιά μέσα στη σχολική χρονιά δεν χρειάζεται να σταματήσουν, απλά χρειάζεται να ξεκαθαρίσετε τί ακριβώς θα γίνεται μέσα στο καλοκαίρι.

  • Παιχνίδι και δημιουργικότητα

Το καλοκαίρι έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί, να παίξουμε έξω μαζί με τα παιδιά, να λερωθούμε και να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη. Διασκεδάστε μαζί με τα παιδιά και πλησιάστε τα μέσα από το παιχνίδι. Μπορείτε να κάνετε παρτυ στο σπίτι και να χορέψετε, να φτιάξετε την δική σας εκπομπή, να κατασκηνώσετε στην αυλή ή ό,τι άλλο σκεφτείτε. Ξυπνήστε το παιδί μέσα σας και δε θα χάσετε.

  • Διατήρηση επικοινωνίας με συμμαθητές

Καλό είναι να κανονίζουμε συναντήσεις για παιχνίδι με παιδιά από το σχολείο ώστε να ενισχύσουμε τις κοινωνικές τους δεξιότητες περαιτέρω.

  • Κατασκήνωση/καλοκαιρινή απασχόληση παιδιών

Υπάρχουν πολλά προγράμματα απασχόλησης των παιδιών για το καλοκαίρι που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Εαν όμως δεν έχετε την δυνατότητα να συμμετέχετε σε κάποιο από αυτά, μπορείτε να οργανωθείτε με μια παρέα γονέων και κάθε φορά να αναλαμβάνει κάθε οικογένεια με τη σειρά να κάνει την δική της «κατασκήνωση». Για παράδειγμα, θα αναλαμβάνει για μια μέρα όλα τα παιδιά μαζί και θα βγάζει ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, ώστε να τα απασχολήσει όλη μέρα.

  • Συνεχίζω να μαθαίνω

Μπορείτε να σχεδιάσετε εκπαιδευτικές εξορμήσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια ή να γνωρίσετε στα παιδιά σας τον εθελοντισμό. Θα μπορούσατε να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο και να προτείνετε στα παιδιά να κάνουν ένα θεατρικό με τους φίλους τους βασισμένο στο βιβλίο. Μια άλλη ιδέα είναι να αναλάβουν τα παιδιά τον ρόλο του ρεπορτερ και να δημιουργούν κάθε εβδομάδα ένα ενημερωτικό δελτίο με όλα τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν.






Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Pinterest App Icon
bottom of page