top of page

Να πάει το παιδί μου κατασκήνωση;


Οι προσωπικές μου αναμνήσεις από την κατασκήνωση ως παιδί είναι ζωγραφισμένες με τα πιο όμορφα και ζωντανά χρώματα. Τα συναισθήματα που προκαλεί η κατασκήνωση σε ένα μικρό παιδί είναι πολύπλοκα. Μπορεί ο επικείμενος αποχωρισμός αρχικά να φαίνεται δύσκολος σε ένα παιδί (και στους γονείς του) αλλά μπορεί να συμβάλει στο να γίνει το παιδί πιο ανεξάρτητο και χαρούμενο. Ο Dr. Michael Thompson, ένας κλινικός ψυχολόγος που έχει μελετήσει τη σχέση ανάμεσα στις εμπειρίες της κατασκήνωσης και την ανάπτυξη των παιδιών, έχει επισημάνει πρόσφατα όλα τα θετικά που μπορεί να προσφέρει η εμπειρία αυτή σε ένα παιδί.

Κοινωνικά/Συναισθηματικά πλεονεκτήματα

Καθώς το παιδί πηγαίνει μόνο του κατασκήνωση καλλιεργείται το αίσθημα της ανεξαρτησίας. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται στο παιδί η ευκαιρία να αναπτύξει κανούριες δεξιότητες, να έρθει αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις, να δημιουργήσει νέες φιλίες, να νιώσει πώς είναι να ζεις σε μια μικρή κοινωνία που ακολουθείς τους κανόνες της, να μάθει να συνεργάζεται, να μάθει να διαπραγματεύεται με άλλα παιδιά και ενήλικες, να διασκεδάζει μακριά από ηλεκτρονικά και τηλεόραση και να έρθει πιο κοντά με τη φύση. Οι εμπειρίες που αποκτάει το παιδί στην κατασκήνωση μπορεί να ενισχύσουν την ψυχική του ανθεκτικότητα, να ενισχύσουν τις κοινωνικές του δεξιότητες, βοηθάνε το παιδί να νιώσει οτι έχει τον έλεγχο της ζωής του και το αίσθημα της αυτο-αποτελεσματικότητας που το ίδιο αισθάνεται θα το ακολουθήσει και στο σπίτι του. Στην κατασκήνωση δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να λύσουν τα προβλήματα τους με τα εφόδια που τους έχετε δώσει και νιώθουν οτι ανήκουν σε μια ομάδα.


Η κατάλληλη στιγμή να πάει το παιδί κατασκήνωση

Για να πάει το παιδί κατασκήνωση καλό είναι να το επιθυμεί και το ίδιο, να έχει δείξει ενδιαφέρον. Τα παιδιά που τα πιέζουν οι γονείς τους να πάνε κατασκήνωση είναι πιθανό να μην επωφεληθούν από αυτή την εμπειρία. Για να δείξει ενδιαφέρον όμως το παιδί θα χρειαστεί να το εξοικειώσετε κι εσείς με την έννοια της κατασκήνωσης. Συνήθως το ενδιαφέρον τους εντείνεται όταν πάει κάποιος φίλος τους κι έχει να μοιραστεί ωραίες ιστορίες. Τα περισσότερα παιδιά αποφασίζουν γύρω στα 8 τους χρόνια να ξεκινήσουν να πηγαίνουν κατασκήνωση.


Τα πλεονεκτήματα του αποχωρισμού από τους γονείς

Οι εμπειρίες που αποκτάει ένα παιδί στην κατασκήνωση είναι ολόδικές του, τις έχει βιώσει μακριά από τους γονείς του, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα «εργαλεία» που του έδωσαν οι γονείς του για να ανταπεξέλθει μόνο του σε διαφορετικές καταστάσεις. Θα χρειαστεί δηλαδή το παιδί να πάρει μόνο του αποφάσεις ακόμα για πολύ απλά πράγματα που είναι όμως άκρως σημαντικά για εκείνο και για την ψυχοσύνθεση του.


Προετοιμασία

Για να είναι καλύτερα συναισθηματικά προετοιμασμένο ένα παιδί πριν πάει κατασκήνωση χρειάζεται να συνηθίσει πρώτα να κοιμάται μακριά από τους γονείς του, σε φίλους, σε γιαγιά-παππού, σε συγγενείς. Έτσι θα είναι πιο εύκολο για το ίδιο να καταλάβει οτι μπορεί να περάσει καλά και μακριά από το σπίτι. Το να νιώσει ένα παιδί νοσταλγία όταν θα είναι κατασκήνωση είναι βέβαια αναμενόμενο και χρειάζεται τους γονείς του να το προετοιμάσουν από πριν πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα αυτό το συναίσθημα. Για παράδειγμα, θα βοηθούσε να μιλήσει σε κάποιον για το πώς αισθάνεται και να συμμετέχει σε δραστηριότητες ώστε να αποσπαστεί η προσοχή του, αντί να πάρει τους γονείς του τηλέφωνο και να αυξηθεί έτσι το αίσθημα της νοσταλγίας.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Pinterest App Icon
bottom of page