top of page

Μαμά δεν θέλω να πάω σχολείο!!

Καθώς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησαν και οι πρώτες φωτογραφίες από χαρούμενες φατσούλες που πηγαίνουν σχολείο! Μπορεί όμως το δικό σας παιδί να κλαίει και να γκρινιάζει οτι δεν θέλει να πάει σχολείο ή να κλείνεται στον εαυτό του και να φαίνεται λυπημένο. Μην ανησυχείτε δεν είστε οι μόνοι γονείς που βιώνετε κάτι τέτοιο! Σε κάποιες οικογένειες η αλλαγή της διάθεσης ξεκινάει λίγο πριν την αρχή των σχολείων και εκδηλώνεται με γκρίνια, δυσκολία στον ύπνο και μια έκδηλη αρνητικότητα για όλα.

Το άγχος πολλές φορές οδηγεί τα παιδιά σε αρνητικές συμπεριφορές. Σκεφτείτε όμως και τον εαυτό σας σε αντίστοιχες περιστάσεις, το άγχος μπορεί να οδηγήσει και εσάς σε νεύρα και αμφιθυμικές συμπεριφορές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά, μόνο που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα πλήρως την ικανότητα να επικοινωνήσουν τα συναισθήματα τους, δεν γνωρίζουν οτι το άγχος είναι αυτό που πυροδοτεί την συγεκριμένη συμπεριφορά τους. Έτσι καταλήγουμε να εκνευριζόμαστε και το άγχος των παιδιών να στρεσάρει εμάς.

Πιθανώς να βιώνετε μια κατάσταση όπου προσπαθείτε να ετοιμαστείτε για δουλειά και έχετε ένα παιδί που γκρινιάζει οτι δεν του αρέσουν τα ρούχα του ή οτι το ενοχλούν τα παπούτσια ή κάτι πονάει και δεν θέλει να πάει σχολείο. Συχνά λοιπόν οι γονείς μαλώνουν έντονα το παιδί που συμπεριφέρεται έτσι και καταλήγουν σε ένα φαύλο κύκλο.. αφού εκείνο στρεσάρεται περισσότερο επειδή έχετε θυμώσει μαζί του και αισθάνεται οτι σας έχει απογοητεύσει..έτσι πηγαίνει σχολείο με θυμό και λύπη και αντιδράει αρνητικά και εκεί. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;

1. Επικυρώστε τα συναισθήματα του παιδιού

Τα παιδιά δεν χρειάζονται πάντα «κήρυγμα» για το πόσο τυχερά είναι που πηγαίνουν σχολείο. Είναι φυσιολογικό να τους προκαλεί ανησυχία και καμιά φορά χρειάζονται να το ακούσουν και από εσάς. Να τους «επιτρέψετε» να αισθάνονται όπως αισθάνονται.


2. Αποκωδικοποιήστε τα συναισθήματα

Όλα τα συναισθήματα εμφανίζονται για κάποιο λόγο. Για τα παιδιά είναι δύσκολο να βρούν τις λέξεις ή τις εικόνες που συνοδεύουν ένα συναίσθημα. Είναι σημαντικό όμως να τα βοηθήσουμε να ενισχύσουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τί αισθάνονται και τί έχουν ανάγκη σε κάθε περίσταση. Κάθε συναίσθημα μας δίνει και τα στοιχεία που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να ισορροπήσουμε . Είναι σαν ένα κηνύγι θησαυρού..


3. Συνδεθείτε μαζί τους

Μοιραστείτε μια δική σας ιστορία που να δείχνει οτι κι εσείς αισθάνεστε καμιά φορά ανησυχία ή οτι κι εσάς το σχολείο σας προκαλούσε παρόμοια συναισθήματα. Συζητήστε μαζί για τρόπους διαχείρισης του άγχους και βοηθήστε τα παιδιά να κατανόησουν τρόπους με τους οποίους θα καταφέρουν με τις δικές τους δυνάμεις να καταπολεμήσουν ένα αρνητικό συναίσθημα.



4. Κίνητρο

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες λειτουργούν καλύτερα εαν έχουν ένα στόχο. Μπορείτε λοιπόν κι εσείς να δίνετε κίνητρα στα παιδιά σας ώστε να εμπνευστούν και να προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους τους.


5. Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση τους

Τα παιδιά χρειάζεται να πιστεύουν στον εαυτό τους ώστε να αρχίσουν να πειραματίζονται. Με μέτρο βέβαια για να μην τους παραφουσκώσετε το μυαλό. Επιβραβεύστε την προσπάθεια τους και τις πράξεις τους και εξηγήστε τους το γιατί.


6. Δημιουργήστε έναν χώρο ηρεμίας

Καλό είναι να μάθετε στα παιδιά να χαλαρώνουν. Βοηθήστε τα λοιπόν να βρουνε ένα μέρος μέσα στο σπίτι όπου μπορούν να καταφεύγουν όταν πλημμυρίζονται από έντονα συναισθήματα. Μπορείτε ακόμη να διακοσμήσετε μαζί αυτόν τον χώρο με μαξιλάρια κλπ και ανακαλύψετε μαζί τρόπους χαλάρωσης.




Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Pinterest App Icon
bottom of page