top of page

Μια μικρή έρευνα προσφέρει ενθαρρυντικά στοιχεία σχετικά με την πρώιμη παρέμβαση σε μωρά που εμφανίζ

H ανάγκη για ανίχνευση των πρώτων συμπτωμάτων του αυτισμού σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα της πρώιμης παρέμβασης. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες συχνά επιβεβαιώνεται η αξία της πρώιμης παρέμβασης και επισημαίνεται η ύπαρξη συμπτωμάτων του αυτισμού από τον πρώτο χρόνο ζωής ενός παιδιού

4.jpg

Η επίσημη διάγνωση του αυτισμού συνήθως γίνεται όταν το παιδί είναι περίπου 2 ετών όπου τα συμπτώματα τείνουν να είναι πλέον φανερά. Όλο κ περισσοτέρες μελέτες υποστηρίζουν την ύπαρξη «ανησυχητικών σημαδιών» όπως οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και η απουσία κοινωνικών συνδιαλλαγών από νωρίς. Υπάρχει ελπίδα οτι τέτοια σημάδια μπορούν να οδηγήσουν σε πρώιμη παρέμβαση που θα βελτιώσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, η βελτιωμένη αλληλεπίδραση μεταξύ γονέα-παιδιού τείνει να προσφέρει μια σημαντική βάση για μελλοντική κοινωνική ανάπτυξη και μάθηση.

Σε μια νέα μελέτη που εμφανίστηκε στο Journal of Autism and Developmental Disorders ερευνητές στο Πανεπιστήμιο California-Davis εξερεύνησαν ένα νέο πρόγραμμα θεραπείας που προσφέρει η δρ. Sally Rogers σε μωρά που εμφανίζουν συμπτώματα αυτισμού, το οποίο διεκπεραιώνουν οι γονείς τους. Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται στο Early Start Denver Model, ένα θεραπευτικό πρόγραμμα για νήπια. Η δρ. Rogers και οι συνεργάτες της περιέλαβαν στην έρευνα τους 7 γονείς παιδιών ηλικίας 7-15 μηνών των οποίων οι συμπεριφορές υποδείκνυαν οτι είχαν υψηλή πιθανότητα να αναπτύξουν αυτισμό. Οι συμπεριφορές αυτές περιελάμβαναν ασυνήθιστες εμμονές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις και μειωμένη βλεμματική επαφή.Οι γονείς των παιδιών εκπαιδεύτηκαν σε τεχνικές που ενισχύουν τις κοινωνικές συνδιαλλαγές με τα παιδιά τους.

Πιο συγκεκριμένα η εκπαίδευση εστίασε σε:

  • Μεταβίβαση της προσοχής του μωρού στο πρόσωπο και τη φωνή του γονέα

  • Μίμηση του γονέα των ήχων και των κινήσεων του μωρού

  • Χρήση παιχνιδιών για ενίσχυση της προσοχής του μωρού σε κοινωνικές υποδείξεις

  • Eυχάριστες δραστηριότητες που ενισχύουν την αλληλεπίδραση γονέα-βρέφους

Μετά από μια περίοδο εκπαιδευσης 12 εβδομάδων οι οικογένειες συνέχισαν το πρόγραμμα για άλλους 6 μήνες ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν πόσο καλά οι γονείς χρησιμοποιούσαν τις τεχνικές. Ακόμη εξακολούθησαν να παρακολουθούν την ανάπτυξη των παιδιών μέχρι την επίσημη διαγνωστική αξιολόγηση στην ηλικία των 3 ετών. Μέχρι την ηλικία των 3 τα παιδιά που δέχτηκαν την παρέμβαση παρούσιασαν σε σημαντικό βαθμό λιγότερο έντονα συμπτώματα αυτισμού σε σχέση με μια ομάδα σύγκρισης πού την αποτελούσαν παιδιά που είχαν ίδια συμπτώματα από μωρά αλλά οι γονείς τους επέλεξαν να καθυστερήσουν τη θεραπεία. «Τα περισσότερα από τα παιδιά -6 από τα 7- προλάβαν να κατακτήσουν όλες τις μαθησιακές δεξιότητες και τη γλώσσα μέχρι να γίνουν 2 προς 3 ετών. Τα περισσότερα παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος ούτε τη διάγνωση δεν έχουν αποκτήσει μέχρι αυτή την ηλικία» λέει η δρ. Sally Rogers. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές το πιο σημαντικό είναι οτι οι ίδιοι οι γονείς μπορούν να μάθουν και να παραγματοποιήσουν αποτελεσματικά την συγκεκριμένη παρέμβαση μετά από μια μικρή περίοδο εκπαίδευσης.

«Βέβαια μπορεί τα συγκεκριμένα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά αλλά είναι σχετικά μικρή η συγκεκριμένη έρευνα και περιορισμένη σε ομάδες ελέγχου για να καταλήξουμε με βεβαιότητα σε συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Όπως λέει και η δρ. Rogers χρειάζεται και περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσουμε τα πιθανά προτερήματα και να προωθήσουμε την πρώιμη παρέμβαση ώστε να συνειδητοποιήσουμε πλήρως τα θετικά της πρώιμης ανίχνευσης των συμπτωμάτων του αυτισμού », προσθέτει ο δρ.Wang.


Πηγή:http://www.autismspeaks.org/science/science-news/small-study-shows-promise-parent-led-autism-intervention-babies

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Pinterest App Icon
bottom of page